TERRA

De kracht van een robuust en veerkrachtig systeem

De nieuwe economische beweging die wordt gedreven door maatschappelijke waarden met oog voor de planeet is nog relatief jong. Nu er steeds meer fantastische initiatieven op het podium verschijnen is het essentieel dat wij ons verenigen. We moeten een robuust en veerkrachtig systeem opbouwen dat de ouderwetse winst-georiënteerde vorm van economie volledig vervangt. 

En dat is de reden dat visualisatie- en communicatietool Terra in het leven is geroepen. Terra fungeert als een extern geheugen met onbeperkt gegevensopslag die het in stand houden en uitbreiden van een overzichtelijk netwerk mogelijk maakt. We bouwen allemaal verder aan het netwerk, zodat we elkaar goed kunnen vinden voor kennis, handel en samenwerking.

HOE WERKT TERRA?

Zoek, inspecteer en maak contact

Terra is een database van burgers, ondernemers en organisaties die lid zijn van het Donut Netwerk met daarin informatie over een aantal relevante kenmerken van waar ze mee bezig zijn, bijvoorbeeld met wat voor materiaal ze werken of welke maatschappelijke waarde ze vervullen.

Wanneer je zoekt binnen het netwerk wordt in één oogopslag duidelijk hoe de leden van het netwerk zich tot elkaar verhouden en waar ze zich mee bezighouden. Daarom leent deze visualisatie zich er uitstekend voor om snel inzicht te krijgen in wie je waarvoor kunt benaderen, bijvoorbeeld voor kennis, handel of samenwerking. Vervolgens kun je met één druk op de knop een gesprek beginnen met de partij of partijen waarmee je in contact wilt komen. 

Terra biedt burgers, ondernemers en organisaties de mogelijkheid om zelfvoorzienend contact met elkaar te maken in verschillende samenwerkingsvormen. 

USE CASES

BOEKWEITPRODUCENTEN ZOEKEN ÉÉNMALIGE AFNEMER

Jan en Lydia verbouwen boekweit. Zij zijn gek op hun veelzijdige product en altijd op zoek naar nieuwe toepassingen ervan. Dit jaar willen ze een nieuwe bestemming vinden voor een deel van hun oogst. Ze doen een zoekopdracht in Terra met term Boekweit. Er worden zes ondernemingen gevonden die met boekweit werken. Eén daarvan is een traditionele boekweitkussenmaker. Ze selecteren deze partij en starten een gesprek om te kijken of de interesse voor samenwerking wederzijds is.

MEUBELMAKERSCOLLECTIEF WIL ZELFVOORZIENEND GROENE STROOM OPWEKKEN

Gert-Jan is meubelmaker en heeft een eigen werkplaats in Atelier M, een meubelcollectief waar machines worden gedeeld. Het collectief werkt alleen met duurzame materialen en vindt circulariteit belangrijk. De volgende stap daarin is het zelf opwekken van groene stroom. Gert-Jan gaat op zoek naar partijen die hem daarin kunnen adviseren. Hij logt in op Terra, combineert de zoektermen Groene stroom en Zelfvoorzienend en vindt tien ondernemingen die aan de zoekopdracht voldoen. Hij opent één chatroom waarvoor hij alle tien bedrijven uitnodigt. 

DE LINNEN SCHONE ZOEKT PLASTIC-VRIJ VERPAKKINGSMATERIAAL

Ximena van De Linnen Schone maakt en verkoopt ondergoed van linnen. Zij wil haar 100% natuurlijke producten op een natuurlijke manier verpakken, maar vindt karton niet geschikt vanwege het risico dat haar producten nat worden. Ze zoekt in Terra middels de zoektermen Verpakkingsmateriaal en Plastic-vrij en komt uit bij ondernemingen Eco-tastisch en Het Groene Heft. Zij selecteert beide ondernemingen en start met beide een apart gesprek. 

SCHOLENGEMEENSCHAP ZOEKT LOKAAL VOEDSELEDUCATIE-PROGRAMMA

Scholengemeenschap De Regenboog in Overijssel heeft de afgelopen jaren een schrikbarende toename van obesitas onder hun leerlingen gesignaleerd. Ze willen zich  inzetten om dit probleem te bestrijden en willen dit doen met een lokaal voedseleducatie-programma. Zij loggen in op Terra met zoektermen Voedseleducatie en Overijssel. Er verschijnen vijftien hits op het scherm, waaronder een paar boeren die rondleidingen op hun bedrijf aanbieden en een overheidsprogramma dat speciaal op het aanpakken van obesitas gericht is. Ze starten met allen tegelijk een chatroom.

LIVE DEMONSTRATIE

Wil je Terra eens in actie zien? Dat kan!

Neem via onderstaande knop contact op met beheerder Shanna Wielinga om een afspraak in te plannen.